Gościnny Dom to niejako gastronomiczna wizytówka Rydułtów. Swojego czasu restauracja trafiła na listę lokali tworzących Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" (czytaj więcej). Teraz miejsce to przeszło niemałą metamorfozę - od zmiany nazwy, wystroju, menu poprzez nową salę przyjęć.
Manager lokalu - Katarzyna Motyczka - podkreśla, że restauracja stawia na lokalny patriotyzm. - Zarówno nowa nazwa, jak i wnętrze koresponduje z miejscem, w którym restauracja się mieści. Szarlota to oczywiście nawiązanie do rydułtowskiej hałdy, ale również do deseru, z którym chcemy być kojarzeni, a mianowicie przepysznej szarlotki - mówi Katarzyna Motyczka.
Wnętrze nawiązuje do historii miasta. - Udało nam się dotrzeć do archiwalnych zdjęć rydułtowskiej hałdy, które wykorzystaliśmy w wystroju restauracji. Natomiast wystrój naszego pubu będzie nawiązywał do tego, co widać za oknem. Tutaj powiesimy aktualne zdjęcia hałdy Szarlota - dodaje Katarzyna Motyczka.
Serwowana kuchnia to oczywiście śląskie dania. - Zrezygnowaliśmy z dużej objętościowo karty na rzecz kilku konkretnych dań, wśród których nie zabraknie takich potraw jak tradycyjna śląska rolada wołowa - podkreśla manager restauracji.
Warto wspomnieć również o nowej sali przyjęć, która ma pomieścić około 120 osób.
Efekty tej metamorfozy będzie można poznać 8 marca od godziny 12.00. Wtedy też zaplanowano wielkie otwarcie Szarloty.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert