Kompostownik jest niezbędny w każdym ogrodzie. Zgrabione jesienią liście, skoszona trawa a nawet roślinne odpadki kuchenne są cennym materiałem na nawóz dla działkowych upraw. Kompost jest o wiele lepszym źródłem składników odżywczych, niż sztuczne polepszacze. W dodatku świetnie wpisuje się w trend zero waste. Podpowiadamy, jak zrobić domowy kompostownik i jak go używać.
1. Na czym polega proces kompostowania?
2. Kompostownik drewniany czy plastikowy?
3. Nowoczesne rodzaje kompostowników
Kompostowanie to nic innego, niż samodzielne wytwarzanie nawozu naturalnego. Można wykorzystać do tego wszystkie odpady organiczne, które powstają w domu i ogrodzie. Muszą to być jednak resztki roślinne. Na kompost nie nadają się mięso ani kości zwierząt, ponieważ wytwarzają nieprzyjazne uprawom bakterie, a w dodatku emitują nieprzyjemny zapach. Na kompost można wykorzystać skoszoną trawę i zgrabione liście, rozdrobnione gałęzie i wszelkie odpadki kuchenne np. obierki, skorupki jajek, fusy od kawy i, a nawet popiół drzewny i niezadrukowany papier. Składniki kompostu można składować w ogrodzie na pryzmie kompostowej. To najprostsze rozwiązanie może jednak dać się we znaki sąsiadom i nam samym, przez nieestetyczny wygląd i brzydki zapach. Lepszym rozwiązaniem będzie kompostownik. Jest to specjalny pojemnik, w którym składuje się wszelkie odpadki organiczne. Można wykonać go samodzielnie z niepotrzebnych desek lub palet. O tym jak to zrobić, przeczytasz na porady od netto.pl. Proces kompostowania jest dość długi. Trwa nawet do półtora roku. Można go jednak przyśpieszyć, o czym za chwilę. Jak zrobić kompost? Najpierw składujemy odpady biodegradowalne, przy czym pierwszą warstwę powinny stanowić połamane gałęzie lub słoma. Zapewni to odpadkom dostęp tlenu, bez którego proces kompostowania jest niemożliwy. Potem następuje kilkuetapowy proces fermentacji, z udziałem drobnoustrojów. Do pomocy przy kompostowaniu można "zatrudnić" dżdżownice. Są one łatwo dostępne w sklepach wędkarskich i ogrodniczych. Gdy kompost zacznie wydzielać zapach ziemi, oznacza to, że jest gotowy do użytku. Stanowi wartościowy, bogaty w składniki odżywcze, nawóz do przydomowych upraw, roślin balkonowych a nawet doniczkowych.
Kompostowniki drewniane są łatwo dostępne i bardziej ekologiczne, niż kompostowniki plastikowe. Wykonane są bowiem z naturalnych materiałów i lepiej prezentują się w ogrodzie. Niestety, kompostowanie przebiega w nich dłużej, ponieważ panuje w nich niższa temperatura niż w pojemnikach z tworzyw sztucznych. Natomiast kompostownik plastikowy jest tańszy niż drewniany, a wytwarzanie w nim nawozu trwa krócej, ze względu na wyższą temperaturę wewnątrz. Pojemniki na naturalny nawóz występują w wielu rożnych rozmiarach i kolorach. Niektóre modele są tak małe, że z powodzeniem można postawić je na balkonie a nawet w kuchni. Te ostatnie produkowane są z myślą o osobach, które nie posiadają ogrodu, a chciałyby uzyskać kompost np. do roślin doniczkowych. Aby zapach rozkładających się resztek nie przeszkadzał domownikom, lepiej wybrać kompostowniki zamknięte. Natomiast kompostowniki otwarte nadają się do ogrodu. Trzeba przy tym pamiętać, aby nie miały do nich dostępu zwierzęta domowe ani dzieci. Pojemnik powinien stać w zacienionym miejscu, tak aby latem resztki organiczne nie wysychały. Natomiast przed zimą, koniecznie trzeba zabezpieczyć go przed opadami deszczu i śniegu. Zawartość kompostownika dobrze jest co jakiś czas przemieszać, za pomocą wideł. W ten sposób, zwiększymy ilość tlenu wewnątrz i tym samym przy spieszymy proces tworzenia się kompostu. Mieszanie kompostu zapobiega także procesom gnilnym, wywoływanym przez bakterie beztlenowe. Jeżeli chcemy uzyskać nawóz jeszcze szybciej, do środka kompostownika możemy wlewać specjalne, organiczne preparaty.
Producenci artykułów ogrodniczych, wprowadzają na rynek różne nowinki, ułatwiające prace w ogrodzie. Jeśli nie mamy ochoty przerzucać kompostu widłami, dobrze jest zaopatrzyć się w kompostownik obrotowy. Jest umieszczony na stelażu i wyposażony w korbę, dzięki której można na bieżąco mieszać jego zawartość. Prawdziwie rewolucyjnym wynalazkiem są kompostowniki elektryczne. Takie urządzenia zrobią wszystko za nas, z wyjątkiem wrzucania resztek do środka. Same rozdrabniają i mieszają odpadki i same regulują temperaturę i wilgotność tworzącego się nawozu. Są jednak dość drogie i zużywają spore ilości prądu. Dlatego polecane są raczej przy dużych uprawach owoców i warzyw. Istnieją także termokompostowniki, które nie wymagają zasilania prądem. Wykonane są z tworzyw sztucznych, przy czym ich ścianki są grube i dodatkowo wyposażone w izolację. Swobodny dostęp powietrza do wnętrza, możliwy jest dzięki niewielkim otworom. Jest to w pełni ekologiczny sposób na szybsze pozyskanie wartościowego nawozu naturalnego, już w kilka miesięcy. Zalety kompostowania są ogromne. Przede wszystkim uzyskujemy całkowicie darmowy ekologiczny nawóz, którego nie można przedawkować, jak w przypadku nawozów sztucznych. Wyhodowane na kompoście owoce i warzywa, mają lepszy smak i są dorodniejsze. Poza tym, segregując odpady biodegradowalne, zapłacimy mniej za wywóz śmieci.
Tagi: kompostownik
Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Wodzisławiu Śląskim?
13070Oficjalnie: Mieczysław Kieca wygrywa wybory w Wodzisławiu Śląskim
9930[AKTUALIZACJA] Śmigłowiec LPR w Rydułtowach. Mężczyzna został zabrany do Jastrzębia
8574Śmiertelny wypadek na Czarnieckiego. Zginął motocyklista
7546Jaka frekwencja do godziny 17:00? Jest dużo gorzej niż ostatnio
7236Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Wodzisławiu Śląskim?
+94 / -53Czyny zamiast wizualizacji. Alan Szatyło i Wodzisław 2.0 szansą dla Wodzisławia Śląskiego
+41 / -5Marklowice: kierujący koziołkował i dachował. Został ukarany bardzo wysokim mandatem!
+34 / -4Oficjalnie: Mieczysław Kieca wygrywa wybory w Wodzisławiu Śląskim
+63 / -42Reanimacja pasażera w Rydułtowach. Policja przekazała szczegóły
+16 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert