zamknij

Biznes

Golonko i szynka Janety najsmaczniejsze w Polsce

2011-05-01, Autor: Redakcja
Golonko pieczone i pierogi z podrobami produkowane przez Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyna Janety otrzymało Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Reklama

 

O przyznaniu tego wyróżnienia decydują ludzie nauki, studenci i kadra naukowa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, przedstawiciele firm branżowych oraz wyspecjalizowani technolodzy. - Oceniana jest prawidłowość wykonania i jej zgodność z technologią, a także odpowiednie walory smakowe, jakość mięśnia oraz skład surowcowy - mówi Marian Smyczyk, główny technolog w firmie Ernestyna Janety.

 

Nie bez znaczenia była też ocena sensoryczna, czyli smak, zapach, wygląd. Na tej podstawie wyróżniono szynkę tradycyjną, oscypek drobiowy wędzony i polędwicę wołową wędzoną. Z kolei w kategorii „Danie gotowe” golonko pieczone i pierogi z podrobami otrzymało Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs organizowany był przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu pod auspicjami Związku Rzemiosła Polskiego i ogólnopolskich stowarzyszeń branży mięsnej. Przedsięwzięcie skierowane jest do zakładów branży mięsnej. Celem konkursów jest wyłonienie najlepszych producentów wędlin, którzy wytwarzają według sprawdzonych i starych receptur. Poznański konkurs jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów tego rodzaju w Polsce.

 

Marszałek śląski również docenił walory smakowe Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety i przyznał puchar za wysoką jakość produktu. Ich wybór nie jest przypadkowy. - Sam rynek sugeruje, w którym kierunku trzeba iść. Konkurencja też pomaga – mówi Marian Smyczek.

 

 

Zakład Rzeźniczo - Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi rozpoczął swoją działalność w 1989 roku. Początkowo zatrudniał 5 osób, a obecnie w firmie pracuje ponad 140 wykwalifikowanych pracowników. W ciągu tych 20 lat zakład został rozbudowany i wyposażony w nowoczesny sprzęt. Posiada własną ubojnię bydła i trzody, rozbiór oraz nowoczesną linię technologiczną, spełniającą wszystkie wymogi unijne. Nowoczesny sprzęt pozwala na większy przerób mięsa i tworzenie nowych gatunków wędlin i wyrobów garmażeryjnych.

Obecnie zakład oferuje ponad 150 gatunków kiełbas cienkich i grubych, szynek, salcesonów, pasztetów i mielonek oraz kilkadziesiąt rodzajów wyrobów garmażeryjnych między innymi pierogi, naleśniki, bigos, gołąbki, krokiety i inne. Wszystkie te wyroby można zakupić w 12 sklepach firmowych. Wyroby sprzedawane są do odbiorców hurtowych na terenie województwa śląskiego, opolskiego oraz małopolskiego. Eksportowane są także za granicę do Czech, Słowacji, Grecji, Niemiec i Holandii.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~ticzer 2011-05-04
    08:22:37

    0 0

    I oczywiście brali produkty prosto z półki sklepowej.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.