O przyznaniu tego wyróżnienia decydują ludzie nauki, studenci i kadra naukowa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, przedstawiciele firm branżowych oraz wyspecjalizowani technolodzy. - Oceniana jest prawidłowość wykonania i jej zgodność z technologią, a także odpowiednie walory smakowe, jakość mięśnia oraz skład surowcowy - mówi Marian Smyczyk, główny technolog w firmie Ernestyna Janety.
Nie bez znaczenia była też ocena sensoryczna, czyli smak, zapach, wygląd. Na tej podstawie wyróżniono szynkę tradycyjną, oscypek drobiowy wędzony i polędwicę wołową wędzoną. Z kolei w kategorii „Danie gotowe” golonko pieczone i pierogi z podrobami otrzymało Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs organizowany był przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu pod auspicjami Związku Rzemiosła Polskiego i ogólnopolskich stowarzyszeń branży mięsnej. Przedsięwzięcie skierowane jest do zakładów branży mięsnej. Celem konkursów jest wyłonienie najlepszych producentów wędlin, którzy wytwarzają według sprawdzonych i starych receptur. Poznański konkurs jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów tego rodzaju w Polsce.
Marszałek śląski również docenił walory smakowe Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety i przyznał puchar za wysoką jakość produktu. Ich wybór nie jest przypadkowy. - Sam rynek sugeruje, w którym kierunku trzeba iść. Konkurencja też pomaga – mówi Marian Smyczek.
Zakład Rzeźniczo - Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi rozpoczął swoją działalność w 1989 roku. Początkowo zatrudniał 5 osób, a obecnie w firmie pracuje ponad 140 wykwalifikowanych pracowników. W ciągu tych 20 lat zakład został rozbudowany i wyposażony w nowoczesny sprzęt. Posiada własną ubojnię bydła i trzody, rozbiór oraz nowoczesną linię technologiczną, spełniającą wszystkie wymogi unijne. Nowoczesny sprzęt pozwala na większy przerób mięsa i tworzenie nowych gatunków wędlin i wyrobów garmażeryjnych.
Obecnie zakład oferuje ponad 150 gatunków kiełbas cienkich i grubych, szynek, salcesonów, pasztetów i mielonek oraz kilkadziesiąt rodzajów wyrobów garmażeryjnych między innymi pierogi, naleśniki, bigos, gołąbki, krokiety i inne. Wszystkie te wyroby można zakupić w 12 sklepach firmowych. Wyroby sprzedawane są do odbiorców hurtowych na terenie województwa śląskiego, opolskiego oraz małopolskiego. Eksportowane są także za granicę do Czech, Słowacji, Grecji, Niemiec i Holandii.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~ticzer 2011-05-04
08:22:37
I oczywiście brali produkty prosto z półki sklepowej.