Już po uroczystej kolacji wigilijnej, ale przed nami kolejne spotkania rodzinne. Niejednokrotnie organizowane przy uginającymi się od jedzenia stołami. A co na tych stołach? Ktoś zdecydował się na vege święta? O tym rozmawiamy z Iwoną Kalinowską.
Według danych GUS-u z 2020 rocznie w Polsce zabija się 1 298 520 256 zwierząt lądowych. Tylko podczas Świąt Polacy zjedzą ponad 20 tys.ton karpi. Wszystkie te zwierzęta, do ostatniej chwili swojego pełnego cierpienia życia, walczyły o to, żeby nie umrzeć. Wszystkie odczuwały strach i ból - podkreśla nasza rozmówczyni, aktywistka społeczna stająca w obronie praw zwierząt Iwona Kalinowska.
Rozmowę na temat wegańskiej kuchni w jej świątecznej odsłonie przeprowadziliśmy na kilka dni przed wigilią. Poprosiliśmy naszą rozmówczynię o kilka przepisów i dobrych rad.
Aleksandra Bienias: Co jest wyzwaniem dla weganina w kuchni bożonarodzeniowej?
Iwona Kalinowska: Jeszcze do niedawna wyzwaniem w kuchni dla osoby niejedzącej produktów pochodzenia zwierzęcego mogło być praktycznie wszystko. Jednak to się zmienia, pozytywnie. Asortyment jest regularnie wzbogacany o nowe produkty, a w Internecie można znaleźć przepis każdego dania w wersji wegańskiej. Dla mnie najważniejsze jest niejedzenie zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego; nie jestem zbyt wymagająca w kwestiach kulinarnych. Oczywiście, ubolewam nad tym, że oferta gotowych produktów roślinnych jest o wiele uboższa, niż tych mających w składzie produkty pochodzenia zwierzęcego, ale cieszę się, że przybywa osób po nie sięgających. To oznacza, że zachodzą zmiany, na które czekamy i na których bardzo nam zależy.
AB: Czy polskie sklepy są przygotowane na potrzeby wegan?
Iwona Kalinowska: Im większe miasto, tym większe możliwości kupienia czy zjedzenia czegoś wegańskiego. Dotyczy to zarówno sklepów, jak i restauracji. Jednak nie narzekam, bo nawet w Wodzisławiu sklepowe półki powoli zapełniają się produktami bez okrucieństwa. Mamy już praktycznie wszystko – roślinne masło, roślinne napoje, zamienniki mięsa i wędlin. Życzyłabym sobie bogatszej oferty słodyczy i poszerzenia menu w restauracjach o dania wegańskie.
AB: Co w kuchni wegańskiej jest nie do odtworzenia na świątecznym stole? A może nie ma takich potraw? Co i czym Pani zastępuje?
Iwona Kalinowska: Chyba jeszcze nie spotkałam się z potrawą, która by nie miała wersji wegańskiej. Ten świat kuchni wegańskiej bardzo prężnie się rozwija i praktycznie każda potrawa ma już swój etyczny odpowiednik. Na świątecznym stole muszę mieć przede wszystkim makówki i pierogi. Wegańska wersja makówek zawiera syrop z agawy zamiast miodu i migdałowy napój roślinny zamiast mleka. Z wegańską wersją pierogów też nie ma problemu, ale rzadko lepię je sama. W tym roku na moim stole zagoszczą pierogi. Wegańska wersja makówek zawiera syrop z agawy zamiast miodu i migdałowy napój roślinny zamiast mleka. Z wegańską wersją pierogów też nie ma problemu, ale rzadko lepię je sama. W tym roku na moim stole zagoszczą pierogi wykonane przez wegańską aktywistkę z Warszawy, Agatę Rutkowską. Ruskie, z kapustą i grzybami, z soczewicą i pieczarkami oraz ze szpinakiem i tofu. Oczywiście, będą też ciasta i ciasteczka. Może tofurnik i coś, czego jeszcze nie piekłam. Lubię wyzwania; ten dreszczyk emocji, kiedy nie wiesz, czy to, co się piecze, będzie się do czegokolwiek nadawało. Czasem określoną potrawę wykonuję na podstawie kilku różnych przepisów, bo nie każdy się sprawdza i trzeba szukać tego właściwego.
AB: Najbardziej zaskakujące połączenia i smaki?
Iwona Kalinowska: Największym zaskoczeniem były dla mnie przepisy na wegańskie potrawy rybne. Pasta z makreli, seleryba, tofuryba, seleryba po grecku. Okazuje się, że wszystko jest kwestią przypraw. Odpowiednio dobrane składniki są w stanie wyczarować każde danie. Ludzie pytają, po co nam roślinne odpowiedniki. One ułatwiają przejście na dietę roślinną przede wszystkim tym, którzy robią to z innych względów niż etyczne. Dla zwierząt możemy jeść trawę i kamienie, ale kiedy wybieramy dietę roślinną ze względów zdrowotnych czy ekologicznych, jesteśmy bardziej wymagający.
AB: Czy podzieli się Pani radami z początkującym fanom kuchni wegańskiej?
Iwona Kalinowska: Z okazji zbliżających świąt życzę sobie, żeby były one wesołe i radosne dla wszystkich istot czujących. Jak mawia moja znajoma, wrocławska aktywistka prozwierzęca, Anna Witańska: Pokój zaczyna się na talerzu. Świadomość tego to pierwszy krok do zmiany. Kolejnym jest znajomość stron internetowych z przepisami i grup skupiających ludzi zainteresowanych weganizmem. Polecam Jadłonomię, Co jedzą polscy weganie. Swoją przygodę z roślinnym gotowaniem zaczynałam od tofurnika, różnego rodzaju hummusów. Jeżeli się spieszę, wrzucam na patelnię cebulę, pieczarki, paprykę, do tego tofu, pomidory z puszki. Następnie przyprawiam, zabielam i gotowe. Do makaronu, do ryżu, do wszystkiego. Nie należy zrażać się cenami gotowych produktów, tylko zakasać rękawy i gotować samemu. Bo ceny mogą zaskoczyć, przerazić, ale nie powinny być przeszkodą do zmiany nawyków żywieniowych. Ja jem mniej roślinnych jogurtów w sezonie jesienno-zimowym, a wiosną i latem przyrządzam je sama z sezonowych owoców. Ważne, żeby chcieć. Reszta sama się zrobi.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Śmiertelny wypadek na Czarnieckiego. Zginął motocyklista
51236Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Wodzisławiu Śląskim?
13162Policja wyjaśnia okoliczności śmiertelnego wypadku. Są wstępne ustalenia
11867Oficjalnie: Mieczysław Kieca wygrywa wybory w Wodzisławiu Śląskim
9999[AKTUALIZACJA] Śmigłowiec LPR w Rydułtowach. Mężczyzna został zabrany do Jastrzębia
8725Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Wodzisławiu Śląskim?
+94 / -53Czyny zamiast wizualizacji. Alan Szatyło i Wodzisław 2.0 szansą dla Wodzisławia Śląskiego
+41 / -5Marklowice: kierujący koziołkował i dachował. Został ukarany bardzo wysokim mandatem!
+34 / -4Oficjalnie: Mieczysław Kieca wygrywa wybory w Wodzisławiu Śląskim
+63 / -42Policja wyjaśnia okoliczności śmiertelnego wypadku. Są wstępne ustalenia
+23 / -3Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert