zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Śląska kuchnia w nowoczesnym wydaniu królowała podczas jesieni kulinarnej w „Ekonomiku”

Potrawy „na jeden kęs” królowały podczas Śląskiej Jesieni Kulinarnej, zorganizowanej już po raz piąty przez Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Mistrzami tzw. finger food okazali się reprezentanci Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach.

Reklama

Śląska Jesień Kulinarna to ogólnopolski konkurs gastronomiczny, od pięciu lat organizowany przez wodzisławski „Ekonomik”. Co roku inna jest jego tematyka. Hasłem przewodnim tegorocznej edycji był „Śląski Finger Food”. W konkursie na przygotowanie najlepszych potraw „na jeden kęs” wystąpiło 16 dwuosobowych drużyn. Każda z potraw musiała być utrzymana w śląskim klimacie i przy wykorzystaniu trzech głównych produktów: śledzi, suszonych pomidorów oraz grillowanej papryki. Dania oprócz tego, że musiały być smaczne i atrakcyjne wizualnie, to jeszcze miały się zmieścić  w trzycentymetrowych pojemniczkach. -  Wybierając temat braliśmy pod uwagę różne produkty m.in. kaczkę lub królika. W końcu zdecydowaliśmy się na finger food. Uważam, że był to dobry wybór bo to, co uczestnicy konkursu przygotowali w małych pojemniczkach, można nazwać arcydziełami sztuki kulinarnej - mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE, restaurator a zarazem najsłynniejszy śląski szef kuchni.

 

>> Śląska Jesień Kulinarna w „Ekonomiku” – zobacz zdjęcia

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Jury w którym zasiadali kucharze pracujący na co dzień w znanych restauracjach, pod przewodnictwem Mirosława Bobrowskiego - złotego mistrza Europy w carvingu, po dość długich obradach postanowiło przyznać trzy główne nagrody oraz dwa wyróżnienia. Pierwsze miejsce oraz puchar starosty, który wręczył wicestarosta Leszek Bizoń zdobyła drużyna reprezentująca Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach – Szymon Damijan i Karol Maślanka. Zaserwowali oni „tuszkę z królika z grillowaną cukinią i marynowaną papryką”, „krupniok z kyjzą i suszonymi pomidorami” oraz „harynki z tomatami, marynowaną papryką i cebulą”.

 

Drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach w składzie Angelika Paulus i Krzysztof Firut. Trzecie miejsce przyznano drużynie z wodzisławskiego „Ekonomika” czyli Dominice Rupik i Kacprowi Luleczce.  Wyróżnienia trafiły do reprezentacji z gimnazjum w Marklowicach oraz z Zespołu Szkół Ekonomicznych.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Najczęściej czytane

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1110