Zadaniem uczniów było sporządzenie 3 porcji dowolnego deseru wraz z dekoracją w czasie 90 minut. Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego reprezentowały uczennice klasy III technikum żywienia i gospodarstwa domowego Ania Matyjak i Sonia Hojka , które kształcą się pod okiem nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Krzysztofa Zielonki.
Dziewczyny zachwyciły jurorów wybornymi deserami z zastosowaniem świeżych owoców i czekolady oraz nowoczesnych technik kulinarnych - kuchni molekularnej i kuchni fusion.
Obie reprezentantki stanęły na podium uhonorowane srebrnym i brązowym medalem, zaś złoto otrzymała uczennica gospodarzy konkursu.
Sonia Hojka zdobyła II miejsce serwując „Zakręcony duet czekolady black & white aromatyzowany pomarańczą na żelku kokosowym z sosem tri-kolor”.
Ania Matyjak uplasowała się na III miejscu podając „Trio fusion z gruszki czyli korzenną gruszkę na czekoladowym posłaniu w towarzystwie sufletu gruszkowo-malinowego, tiramisu gruszkowego i nutki sosu malinowo-cynamonowego".
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert