zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Zdrowe odżywianie w szkole. Co na to dietetyk?

2019-11-12, Autor: AB, materiały prasowe

Szkoła Podstawowa nr 3 w Radlinie dba o profilaktykę żywienia swoich uczniów. Robi to smacznie, zdrowo i z pełnym zaangażowaniem.

Reklama

Uczniowie z ramach realizowanego w klasie ogólnopolskiego programu „Zdrowo jem, więcej wiem” poznają zasady zdrowego żywienia. Wiedza wprowadzana jest atrakcyjnie, w sposób i stopniu zrozumiałym przez dziecko, dlatego też rodzi się duża szansa na to, że będzie ona praktykowana w domowych kuchniach tych młodych ludzi. Zaproszony gość - Hanna Małozięć opowiadała chcącym się zdrowo odżywiać uczniom o zasadach, proporcjach  i smakach zdrowej kuchni. Była to też okazja do utrwalenia wiedzy związanej z piramidą żywienia, w której warto przypomnieć od 2019 r. pojawił się również ruch, jako gwarant zdrowia, dobrej formy i sprawności.

Jako, że dzieci potrzebują działania wykonali oni „talerze zdrowia”, na których umieścili produkty niezbędne w zdrowym odżywianiu. Wszystko zaś podsumowały zdrowe, smaczne i kolorowe kanapki, które wyszły spod ręki małych, ale świadomych kucharzy. Bo przecież: 

- Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu mamy energię do nauki, pracy i zabawy. To najlepszy start na nowy dzień, jeżeli zjemy witaminki, a nie czekoladki i landrynki!

- przypomnieli uczniowie

Zabawa i nauka stały się pretekstem do zjedzenia drugiego śniadania i ugruntowania zdrowych nawyków żywnościowych. Było pysznie, zdrowo i kolorowo! 

Warto dodać, że szkoła już od kilku lat organizuje to szczególne wydarzenie  w ramach programu edukacyjnego „Śniadanie daje moc”.

My z kolei zapytaliśmy dietetyka klinicznego Justynę Stawarską o znaczenie szkolnej profilaktyki żywienia.

- Obserwuję, jak bardzo zmieniła się szkoła pod względem świadomości i jakości oferowanego dzieciom żywienia. Tego typu akcje, praktyczne, kolorowe, usamodzielniające dziecko w kuchni są bardzo potrzebne. Warto inwestować i czas u zaangażowanie w profilaktykę żywienia najmłodszych, bo to w przyszłości zadecyduje o kondycji i zdrowiu społecznym. Otyłości i nadwagi nie leczy się tabletkami, za to można działać wiedzą i zdrowymi nawykami, które zakładają zbilansowane posiłki i ruch

- powiedziała dietetyczka.

Badania wskazują, że jeśli zaniedbamy żywienie najmłodszych, to już w 2025 roku na świecie około 70 mln dzieci do 5. roku życia będzie miało nadwagę. Jakich zatem błędów żywieniowych unikać szczególnie? 

- Zwracam uwagę na cukier, w radlińskiej szkole zadbano o zdrowe śniadanie, i słusznie. Wysoko przetworzone kakao instant, słodkie płatki czy białych chleb z dżemem to bomby kaloryczne oparte przede wszystkim na cukrze. Zjedzenie takiego posiłku powoduje wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie jego szybki spadek. To z kolei prowadzi do nagłej utraty energii i rodzi chęć ponownego sięgania po coś słodkiego. Tak powoli ale systematycznie rodzi się nadwaga

-przestrzega ekspert.

Pytana zwróciła również uwagę na konieczność spożywania śniadań, które są zastrzykiem energii na cały dzień, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie intelektualne i fizyczne w szkole i uczą dobrych nawyków żywieniowych. A co to znaczy dobre śniadanie?

- Dobre śniadanie musi być przede wszystkim odpowiednio zbilansowane, składające się zarówno z węglowodanów (chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane), białka (twaróg, jajka, mleko), warzyw i owoców. Dobrym rozwiązaniem będzie również dołączenie orzechów, awokado, pestek dyni, a nawet masła do kanapek. Tak skomponowany posiłek doda energii potrzebnej na cały dzień, a perspektywicznie zapewni zdrowie i dobra kondycję na długie lata

 - uzupełniła Stawarska.

Oceń publikację: + 1 + 6 - 1 - 8

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.