W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach odbędą się III Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów, współorganizowane przez szkołę i Stowarzyszenie Kelnerów Polskich.
III edycja mistrzostw rozpocznie się 22 listopada o godz. 9.00. Uczestnikami konkursu będą uczniowie szkół gastronomicznych: kucharze w 2-osobowych drużynach oraz kelnerzy - konkurencja indywidualna.
Konkurs kulinarny obejmie dwa etapy. Pierwszy będzie polegał na przygotowaniu 3 porcji potrawy głównej z wykorzystaniem co najmniej 3 składników, w tym łososia, cukinii i jabłka. Z kolei drugi to skrzynia niespodzianka, czyli przygotowanie 3 porcji potrawy z wykorzystaniem minimum 3 surowców dostępnych w skrzyni. W tym etapie biorą udział 3 zespoły, które uzyskały najwyższą ilość punktów w pierwszej konkurencji.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu kulinarnego czuwać będzie jury w składzie: przewodniczący Łukasz Gamoń - Szef Kuchni Restauracji „Taaka Ryba“ w Suminie, Katarzyna Graczkowska - Szef Kuchni Restauracji Hotel Spa „Laskowo“, przedstawiciel sponsora i Krzysztof Firut - absolwent ZSP nr 2 w Rydułtowach.
Harmonogram:
9.00 odprawa uczestników konkursu, losowanie stanowisk
9.15 otwarcie zawodów
9.30-11.30 pierwsza konkurencja – wykonanie potrawy głównej
11.30-12.00 czas dla Jury, przerwa kawowa, ogłoszenie wyników pierwszej konkurencji
12.00-13.00 druga konkurencja – skrzynka niespodzianka,
12.30-13.30 pokaz kulinarny
13.00-13.30 obrady jury
13.30-14.00 oficjalne ogłoszenie wyników, rozdanie nagród
14.00 zakończenie zawodów
Konkurs kelnerski obejmie trzy konkurencje: serwis napoi gazowanych, zmiana obrusu w obecności gościa oraz otwarcie wina w obecności gościa.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu kelnerskiego czuwać będzie jury w składzie: przewodniczący Piotr Borecki - v-ce prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, Dariusz Brudny - członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, Łukasz Franczyk - Dyrektor Hotel Spa „Laskowo“.
Harmonogram:
9.00 odprawa uczestników konkursu
9.15 otwarcie zawodów
9.30-10.10 pierwsza konkurencja – serwis napoi gazowanych
10.10-10.25 przerwa kawowa
10.25-11.05 druga konkurencja – zmiana obrusu w obecności gościa
11.05-11.25 przerwa – poczęstunek
11.25-12.25 trzecia konkurencja – otwarcie wina w obecności gościa – serwis
12.25-13.30 czas dla Jury
12.30-13.30 pokaz kulinarny
13.30-14.00 oficjalne ogłoszenie wyników, rozdanie nagród
14.00 zakończenie zawodów
W obu konkursach jury przyzna I, II oraz III miejsce uczestnikom, którzy zdobędą kolejną największą ilość punktów.
Celem mistrzostw jest promowanie zawodów gastronomicznych w naszym regionie, podwyższenie standardów pracy w gastronomii, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej, promocja i prezentacja technik oraz sposobów obsługi kelnerskiej, wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami zawodów.
Uczniowie chcący wziąć udział w mistrzostwach muszą dostarczyć wypełniony formularz zgłoszeniowy do 10 listopada do ZSP nr 2 w Rydułtowach lub drogą elektroniczną na adres e-mail: [email protected]. Ze względu na ograniczoną ilość stanowisk w pracowni gastronomicznej o udziale w konkursie decydować będzie kolejność zgłoszeń. Formularz i regulamin znajdują się na stronie internetowej szkoły.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert