Konkurs był częścią VIII Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”. Po raz czternasty w konkursowych szrankach stanęli lokalni producenci, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy. Do tegorocznej edycji w kategorii „najlepszy regionalny produkt żywnościowy” zgłoszonych zostało 35 produktów, a w kategorii „najlepsze danie i potrawa regionalna” do rywalizacji przystąpiło 7 ekip.
W części „produktowej” konkursu produkty oceniane były w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. W części gastronomicznej komisja oceniała przystawkę lub zupę i danie główne.
Firma Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Kubica Czesław z Czyżowic została doceniona I nagrodą za salceson swojski (preswurst) natomiast do Gościńca REX z Olzy trafiło wyróżnienie za nalewkę z owoców czarnego bzu oraz 3 miejsce w konkursie gastronomicznym za zupę z fasoli i kogutki w cieście z kalarepą na gęsto.
>>czytaj również - Gorzyce: kokotki w ajlaufie czyli jak lokalne restauracje promują nasz region?
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Zarząd JSW wreszcie w komplecie. Węglowym gigantem pokieruje Ryszard Janta
+8 / -8Akcja przeciwpożarowa w KWK Budryk. Wycofano ponad 100 górników
+0 / -1Spadająca inflacja napędzi świąteczną sprzedaż. Blisko co czwarty Polak zrobi droższe zakupy
+0 / -5Kto zainwestuje pod Wodzisławiem, oprócz InPostu i Eko-Okien? Zaglądamy do strefy KSSE w Olszynach
+13 / -24Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert