zamknij

Biznes

Śląskie smakiem stoi. Sukces naszych przedsiębiorców

Rozstrzygnięto konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Urząd Marszałkowski. XIV edycja turnieju odbyła się w Częstochowie. Z nagrodami wrócili przedsiębiorcy z naszego regionu – Bogusław Krótki z Gościńca REX w Olzie oraz Czesław Kubica z rodzinnej firmy rzeźniczo-wędliniarskiej w Czyżowicach.

Reklama

Konkurs był częścią VIII Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”. Po raz czternasty w konkursowych szrankach stanęli lokalni producenci, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy. Do tegorocznej edycji w kategorii „najlepszy regionalny produkt żywnościowy” zgłoszonych zostało 35 produktów, a w kategorii „najlepsze danie i potrawa regionalna” do rywalizacji przystąpiło 7 ekip.

 

W części „produktowej” konkursu produkty oceniane były w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. W części gastronomicznej komisja oceniała przystawkę lub zupę i danie główne.

 

Firma Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Kubica Czesław z Czyżowic została doceniona I nagrodą za salceson swojski (preswurst) natomiast do Gościńca REX z Olzy trafiło wyróżnienie za nalewkę z owoców czarnego bzu oraz 3 miejsce w konkursie gastronomicznym za zupę z fasoli i kogutki w cieście z kalarepą na gęsto.

 

>>czytaj również - Gorzyce: kokotki w ajlaufie czyli jak lokalne restauracje promują nasz region?

Oceń publikację: + 1 + 3 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.