30 maja w nowoczesnej pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyły się transgraniczne warsztaty kulinarne i konkurs na temat kuchni fusion, w których wzięli udział uczniowie z Gimnazjum w Marklowicach i czeskiej Stonavy oraz z wodzisławskiego „Ekonomika”.
Zanim uczestnicy przystąpili do zmagań konkursowych, losowali składniki spośród obowiązkowych zestawów. Mogli też korzystać z dodatkowych środków żywnościowych spoza listy. Na wykonanie zadania mieli dwie godziny. Po tym czasie jury, któremu przewodniczyli profesjonalni kucharze, oceniło gotowe potrawy.
Pomysłowość młodzieży i tym razem przeszła oczekiwania obserwatorów spotkania. Miejsce pierwsze zdobyła grupa Kacpra Luleczko i Damiana Firuta za „Pierś z kurczaka sous-vide/kuleczkę drobiową/puree z pieczonym czosnkiem/sos z owoców leśnych/groszek cukrowy. Drugie miejsce przyznano Klaudii Kiełkowskiej i Annie Linow, które przygotowały „Schab/czarną soczewicę/tuńczyk /malinę /szparagi /orzechy /tiul”. Trzecią lokatę zajęli Sylwia Nawrat i Sławomir Łuska za „Polędwiczkę wieprzową z ciecierzycą, czerwoną kapustą i sosem śliwkowym”.
Wszyscy uczestnicy kulinarnych zmagań otrzymali dyplomy i profesjonalne młynki do przypraw, a zwycięzcy dodatkowo profesjonalne granitowe patelnie.
Kuchnia fusion to łączenie tradycyjnych przepisów ze wszystkich zakątków świata w taki sposób, aby ostatecznie stworzyć ich nową kulinarną jakość, np. nowe danie albo na nowo skomponowane. Tę ideę uczestnikom zajęć przybliżyli szefowie kuchni, będący absolwentami Ekonomika: Maciej Mrozek i Roman Cygan, którzy na podstawie własnych doświadczeń opowiedzieli o plusach i minusach pracy zawodowej kucharza. Zachęcali też do nauki tego zawodu, ponieważ jest on bardzo poszukiwany na rynku pracy na całym świecie.
Konkurs pt. „Kuchnia fusion” był jednym z działań projektu „Wspólnie poznajemy świat” realizowanego w ramach projektu współfinansowanego z Funduszu Mikroprojektów 2014-2020 w Euroregionie Silesia w ramach INTERREG V-A Republika Czeska - Polska. Celem wydarzenia było wzbudzenie w młodzieży zainteresowania nowoczesnymi technikami kulinarnymi, zachęcenie do eksperymentowania, odkrywania smaków oraz pobudzenie kreatywności w tym zakresie.
Tagi: konkurs Kuchnia fusion, transgraniczne warsztaty kulinarne, Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, Gimnazjum w Marklowicach, Gimnazjum w Stonavie, wyniki konkursu, Kacper Luleczko, Damian Firut, Klaudia Kiełkowska, Anna Linow, Sylwia Nawrat, Sławomir Łuska, Maciej Mrozek, Roman Cygan, Starostwo Powiatowe w Wodzisławiu Śląskim
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Pracownie AI dla wodzisławskich szkół. Otrzyma je siedem placówek
1590Rozpoczęła się tegoroczna matura. Maturzyści, połamania długopisów!
1541323. Święto Ogniowe już od 9 maja! Celebrujmy razem w blasku pochodni
1483Nowe zielone pracownie. Powstaną w liceach i SP nr 15
1460"Podstawy" za nami. Co maturzyści sądzą o tegorocznej maturze?
1300Żory znów zabrzmią muzyką, śmiechem i wspomnieniami. Zbliża się Żorska Wiosna Młodości 2025 (program)
+0 / -1Wielkanocne dźwięki w Radlinie – wyjątkowy koncert z udziałem lokalnych artystów (zdjęcia)
+1 / -2II MIĘDZYGMINNY FESTIWAL TAŃCA Let's Dance Festiwal - Czyżowice 2025
+0 / -1Obóz taneczny i artystyczno-plastyczny w Zawoi. Można się zapisać
+0 / -1XIV Koncert Papieski w Rogowie
+0 / -1Nauczą się czytać krajobraz. W województwie śląskim rusza innowacyjny projekt edukacyjny
0Żory znów zabrzmią muzyką, śmiechem i wspomnieniami. Zbliża się Żorska Wiosna Młodości 2025 (program)
0Wielkie święto tańca już 17 maja - 23. Wodzisławska Gala Taneczna MIX
0Wielkanocne dźwięki w Radlinie – wyjątkowy koncert z udziałem lokalnych artystów (zdjęcia)
0Pracownie AI dla wodzisławskich szkół. Otrzyma je siedem placówek
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert