30 maja w nowoczesnej pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyły się transgraniczne warsztaty kulinarne i konkurs na temat kuchni fusion, w których wzięli udział uczniowie z Gimnazjum w Marklowicach i czeskiej Stonavy oraz z wodzisławskiego „Ekonomika”.
Zanim uczestnicy przystąpili do zmagań konkursowych, losowali składniki spośród obowiązkowych zestawów. Mogli też korzystać z dodatkowych środków żywnościowych spoza listy. Na wykonanie zadania mieli dwie godziny. Po tym czasie jury, któremu przewodniczyli profesjonalni kucharze, oceniło gotowe potrawy.
Pomysłowość młodzieży i tym razem przeszła oczekiwania obserwatorów spotkania. Miejsce pierwsze zdobyła grupa Kacpra Luleczko i Damiana Firuta za „Pierś z kurczaka sous-vide/kuleczkę drobiową/puree z pieczonym czosnkiem/sos z owoców leśnych/groszek cukrowy. Drugie miejsce przyznano Klaudii Kiełkowskiej i Annie Linow, które przygotowały „Schab/czarną soczewicę/tuńczyk /malinę /szparagi /orzechy /tiul”. Trzecią lokatę zajęli Sylwia Nawrat i Sławomir Łuska za „Polędwiczkę wieprzową z ciecierzycą, czerwoną kapustą i sosem śliwkowym”.
Wszyscy uczestnicy kulinarnych zmagań otrzymali dyplomy i profesjonalne młynki do przypraw, a zwycięzcy dodatkowo profesjonalne granitowe patelnie.
Kuchnia fusion to łączenie tradycyjnych przepisów ze wszystkich zakątków świata w taki sposób, aby ostatecznie stworzyć ich nową kulinarną jakość, np. nowe danie albo na nowo skomponowane. Tę ideę uczestnikom zajęć przybliżyli szefowie kuchni, będący absolwentami Ekonomika: Maciej Mrozek i Roman Cygan, którzy na podstawie własnych doświadczeń opowiedzieli o plusach i minusach pracy zawodowej kucharza. Zachęcali też do nauki tego zawodu, ponieważ jest on bardzo poszukiwany na rynku pracy na całym świecie.
Konkurs pt. „Kuchnia fusion” był jednym z działań projektu „Wspólnie poznajemy świat” realizowanego w ramach projektu współfinansowanego z Funduszu Mikroprojektów 2014-2020 w Euroregionie Silesia w ramach INTERREG V-A Republika Czeska - Polska. Celem wydarzenia było wzbudzenie w młodzieży zainteresowania nowoczesnymi technikami kulinarnymi, zachęcenie do eksperymentowania, odkrywania smaków oraz pobudzenie kreatywności w tym zakresie.
Tagi: konkurs Kuchnia fusion, transgraniczne warsztaty kulinarne, Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, Gimnazjum w Marklowicach, Gimnazjum w Stonavie, wyniki konkursu, Kacper Luleczko, Damian Firut, Klaudia Kiełkowska, Anna Linow, Sylwia Nawrat, Sławomir Łuska, Maciej Mrozek, Roman Cygan, Starostwo Powiatowe w Wodzisławiu Śląskim
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Kolejny sukces. Miraż wraca dumny z Mistrzostw Świata
2929Wojewódzki Konkurs Kolęd i Pastorałek "Hej kolęda, kolęda..." 2024
2434Zuzanna Wójtowicz podwójną Mistrzynią Świata!
2429VII Konkurs Gwarowy im. Eugeniusza Tomasa za nami. Jak zaprezentowali się uczniowie? [FOTO]
1636SP nr 2 ma swoją "Zieloną Pracownię"
832Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert