Praca barmana wydaje się być bardzo łatwa. Okazuje się, że nic bardziej mylnego. Przekonali się o tym uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. W trakcie 4-godzinnych zajęć musieli nauczyć się karty menu, klasyfikacji napojów i zasad przyrządzania róznego rodzaju koktajli.
6 lutego grupa uczniów klasy IIIA TG zrealizowała lekcję pracowni gastronomicznej w formie warsztatowej w jednym z wodzisławskich pubów.
W pierwszej kolejności młodzież "Ekonomika" zapoznała się z układem funkcjonalnym pomieszczeń w lokalu, budową i zawartością karty menu, a następnie ulokowała się za barem. Tam mogła zobaczyć sprzęt barmański i pozostałe wyposażenie lokalu.
Następnie kierownik pubu opowiedziała uczniom o pracy w gastronomii, ze szczególnym naciskiem na obowiązki barmana. Uczniowie mieli okazję poznać zasady sporządzania koktajli alkoholowych i bezalkoholowych oraz klasyfikację napojów.
Czterogodzinne zajęcia były dla nich okazją do pierwszych samodzielnych poczynań za barem oraz obsługi gości, którymi byli koleżanki i koledzy z klasy.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert