Tematem przewodnim konkursu gastronomicznego, organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej była „Finezja smaków potraw z makaronów”. Podczas zmagań każdy z 16 uczestników wyłonionych w eliminacjach miał 90 minut na przygotowanie czterech porcji potrawy, której podstawowym składnikiem był makaron. Zawodnicy wchodzili do pracowni gastronomicznej co 15 minut. Każdy z nich musiał sam, od podstaw zrobić makaron, a następnie przyrządzić danie, w którym był on głównym składnikiem.
W konkursowym jury zasiadało wielu znanych szefów kuchni z całej Polski. Krzysztof Firut sporządził „Mufinkę z pomarańczami i kaczką na leśnym mchu”. W skład potrawy wchodził m.in. żel, który został wykonany z tekstur molekularnych. Uczeń rydułtowskiej szkoły wykorzystał wiedzę, którą zdobył podczas kursu kuchni molekularnej w Akademii Molekularnej Jeana Bosa. Kuchnia molekularna to bowiem pasja Krzysztofa. Jury było zachwycone potrawami przygotowanymi przez młodego ucznia z Rydułtów i przyznało mu drugie miejsce w Bielskim Regionalnym Konkursie Kulinarnym.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert