zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Wielki sukces młodego kucharza z Rydułtów

Krzysztof Firut, uczeń trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, zajął drugie miejsce w Bielskim Regionalnym Konkursie Kulinarnym! Przygotowane przez niego danie zostało także uznane za najlepsze przez specjalną komisję VIP.

Reklama

Tematem przewodnim konkursu gastronomicznego, organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej była „Finezja smaków potraw z makaronów”. Podczas zmagań każdy z 16 uczestników wyłonionych w eliminacjach miał 90 minut na przygotowanie czterech porcji potrawy, której podstawowym składnikiem był makaron. Zawodnicy wchodzili do pracowni gastronomicznej co 15 minut. Każdy z nich musiał sam, od podstaw zrobić makaron, a następnie przyrządzić danie, w którym był on głównym składnikiem.

W  konkursowym jury zasiadało wielu znanych szefów kuchni z całej Polski. Krzysztof Firut sporządził „Mufinkę z  pomarańczami i kaczką na leśnym mchu”. W skład potrawy wchodził m.in. żel, który został wykonany z tekstur molekularnych. Uczeń rydułtowskiej szkoły wykorzystał wiedzę, którą zdobył podczas kursu kuchni molekularnej w Akademii Molekularnej Jeana Bosa. Kuchnia molekularna to bowiem pasja Krzysztofa. Jury było zachwycone potrawami przygotowanymi przez młodego ucznia z Rydułtów i przyznało mu drugie miejsce w Bielskim Regionalnym Konkursie Kulinarnym.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Najczęściej czytane

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1106