Dzisiaj, 15 maja w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem znamienitego gościa Kurta Schellera – szefa kuchni, nauczyciela, miłośnika smaku i dobrej kuchni.
Warsztaty z mistrzem adresowane były do uczniów klas II i III kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Młodzież pod okiem Kurta Schellera podjęła się wykonania włoskiej zupy z warzyw, puree z ziemniaków i selera z mini cordon blue. Druga grupa gotujących adeptów fachu kulinarnego, korzystając z doświadczenia gościa, przygotowała krem karmelowy, kaszę gryczaną z warzywami korzeniowymi i medaliony ze schabu w cieście naleśnikowym.
- Jesteśmy zaszczyceni i dumni, że mogliśmy gościć dziś Szefa kuchni Kurta Schellera, jestem przekonana, że jego wizyta, charyzmatyczna osobowość i cenna lekcja na długo zostaną w pamięci uczniów i nauczycieli. Takie doświadczenia, inspirowanie się najlepszymi stanowi o efektywności edukacji. Naszym obowiązkiem jako szkoły jest stwarzanie ku temu sposobności - mówi dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych Maria Lach.
Joanna, uczennica klasy II podkreśliła, jak ważna w kuchni jest możliwość korzystania z wiedzy i umiejętności najlepszych. Gotujący z gościem uczniowie, nie kryli swojego zachwytu i entuzjazmu.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert