zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Wodzisław: sukces młodych kucharzy w Czechach

Srebro i brąz zdobyli uczniowie wodzisławskiego „Ekonomika” w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Czechach. Młodzież wzięła również udział w międzynarodowych targach żywności „Olima 2018”.

Reklama

Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Olima Cup 2018 odbył się 5 października w Ołomuńcu (Czechy). Do finału dotarli młodzi kucharze z Czech, Słowacji, Węgier, Serbii i Polski. W gronie finalistów kategorii junior-kucharz znalazła się reprezentacja Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim w składzie: Łukasz SkowronKarolina Bogocz - uczniowie klasy trzeciej kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Do konkursu przygotował ich Krzysztof Zielonka - nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.

Tegoroczne zadanie polegało na samodzielnym przygotowaniu dania głównego wraz z dekoracją, które powinno składać się z pięciu porcji. Zawodnicy mieli na to 60 minut. Do przygotowania dań musieli wykorzystać: suma afrykańskiego, masło klarowane, śmietanę i jeden nieznany składnik losowany z „black boxu” na 30 minut przed finałem. Dodatkową trudnością okazała się zmiana w regulaminie, która polegała na samodzielnej obróbce dzielenia ryby i jej filetowania przed publicznością i jury.

Łukasz wylosował z „black boxu” kalafior. Jego danie składało się z następujących składników: sum, boczek, czosnek, puree ziemniaczane, burak, dynia, sos piernikowo-śliwkowy, groszek. Jury przyznało mu drugie miejsce i nagrodziło srebrnym medalem. Dodatkowo za rewelacyjną pracę z nożem przy filetowaniu ryby otrzymał maksymalną ilość punktów. Z kolei Karolina zainspirowała szefów kuchni jesienną paletą barw i smaków w daniu „Sum/spaghetti warzywne/fondant ziemniaczany/beurre blanc/kapary/dynia”. Otrzymała za nie brązowy medal. Wylosowanym z „black boxu” składnikiem była dynia masłowa.

W ramach konkursu młodzież miała okazję zwiedzić międzynarodowe targi żywności, rolnictwa, piekarnictwa, cukiernictwa i gastronomii „Olima 2018” oraz wziąć udział w szkoleniu carvingu prowadzonym przez mistrza z Serbii.

Oceń publikację: + 1 + 3 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Którędy powinna przebiegać linia kolejowa łącząca Wodzisław z Jastrzębiem?




Oddanych głosów: 1745