Złoto, srebro i trzykrotnie brąz zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim podczas prestiżowego Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego w Kromĕřižu w Czechach.
Do rywalizacji finałowej konkursu Gastro Kromĕřiž Cup 2018, który odbył się w dniach 22-23 marca, stanęło prawie stu kucharzy z Czech, Słowacji, Włoch, Portugalii i Polski, startujących w sześciu kategoriach: „kucharz junior”, „kucharz senior”, „cukiernik junior”, „cukiernik senior”, „barista” i „sommelier”.
Wśród kucharzy najlepszy okazał się Kacper Luleczko z wodzisławskiego „Ekonomika”, niedawny zdobywca Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych (wspólnie z Klaudią Kiełkowską). Brązowe medale zdobyli Patrycja Mandera i Łukasz Skowron.
>> Czytaj także: Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych dla wodzisławskiego „Ekonomika” <<
W tym roku zadanie konkursowe dla kucharzy polegało na samodzielnym przygotowaniu czterech porcji dania z karkówki wieprzowej z wykorzystaniem dwóch różnych metod obróbki termicznej. Każde danie musiało zawierać dodatki skrobiowe, witaminowe, sos i dekoracje. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia, a każdy uczestnik musiał wykorzystać do obróbki piec konwekcyjno-parowy, hold-o-mat oraz most grzewczy. Na wykonanie zadania, łącznie z dekoracją, uczestnicy mieli 45 minut.
Kolejne medale zdobyli cukiernicy. Bowiem po raz pierwszy wodzisławski „Ekonomik” wystartował w kategorii „cukiernik junior”. Dwie uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych zmierzyły się z pieczeniem i dekoracją babeczek, tzw. „Cup Cakes”, o tematyce „Tak mija czas”. Zadanie konkursowe polegało na wypieczeniu w ciągu 25 minut sześciu muffinów wraz z nadzieniem, a następnie sporządzeniu kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, na co również uczniowie mieli tylko 25 minut. Korzystać mogli z pieca cukierniczego, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych.
Karolina Waler zdobyła brązowy medal za wykonanie smakowitych waniliowych muffinów z nadzieniem z czekolady kawowej i kremu kawowego wraz z dekoracją w tematyce „Ognistych Zegarów”. Natomiast Beata Glinka otrzymała srebro za podanie czekoladowych muffinów z nadzieniem kokosowym i kremem koniakowym, dekorując je „Ewolucją” kwiatową marcepanowych goździków.
Młodych medalistów do konkursu przygotował Krzysztof Zielonka, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
"Tischner" wyróżniony. Jest szkołą z prestiżowym statusem Centrum Przygotowawczego do egzaminów Cambridge
2710XV Koncert Charytatywny w Ekonomiku. W szkole zagrali dla Nadii
2456W Zespole Szkół Licealnych i Technicznych w Rydułtowach otwarto nową pracownię wizażu
2329Nagrody Phoenix Sariensis w Żorach rozdane. Kto otrzymał statuetkę?
1916Nagrody Phoenix Sariensis w Żorach rozdane. Kto otrzymał statuetkę?
+1 / -2Statuetki wręczone! Święto wolontariuszy 2024 w Żorach przeszło do historii (zdjęcia)
+0 / -1W Żorach wybiorą "Wolontariusza roku". Uroczysta gala już 27 lutego
+0 / -1Żory jak Hogwart! Miasto świętowało urodziny w magicznym stylu Harry'ego Pottera (zdjęcia)
+0 / -1XV Koncert Charytatywny w Ekonomiku. W szkole zagrali dla Nadii
+2 / -4Nagrody Phoenix Sariensis w Żorach rozdane. Kto otrzymał statuetkę?
1XV Koncert Charytatywny w Ekonomiku. W szkole zagrali dla Nadii
0"Tischner" wyróżniony. Jest szkołą z prestiżowym statusem Centrum Przygotowawczego do egzaminów Cambridge
0W Zespole Szkół Licealnych i Technicznych w Rydułtowach otwarto nową pracownię wizażu
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert